Image Alt

Programok

mindenkit érintve

Szilvásváradi programok

A Szilvásváradi programok mindenkinek felejthetetlen élményt nyújtanak!

Sokan a Szalajka-Völgy hallatán kipipálják a programot, de ez nem minden.

Nézzük miért…

felejthetetlen túra

SZALAJKA-VÖLGY

Szilvásváradon található a Bükk, de talán az ország legszebb kirándulóhelye, a Szalajka-völgy. Természeti szépsége különleges élményt nyújt az idelátogatóknak. Számos, az országban egyedülálló látnivalója van. A 4,2 km hosszú völgyben járva megcsodálhatjuk a festői szépségű Fátyol vízesést. A Szikla-forrást, az Istállós-kői ősember-barlangot. Megtekinthetjük az Erdészeti Múzeumot, élővad bemutatót, a Pisztrángtenyészet tavait, a Szabadtéri Erdei Múzeumot. Pihenhetünk a gyönyörű Nagy-tó és Felső-tó partján vagy a Gloriette tisztáson. A kirándulót útján halk csobogással a kristálytiszta vizű Szalajka patak kíséri végig. A völgyet sétálva, kerékpáron, de akár az erdei kisvasúttal utazva is felfedezhetjük!

Miskolctapolca új Ellipsum élményfürdőjét 2021. június 12 -én vehették birtokba a fürdőzés kedvelői. Négy évszakos Európa jelenleg legkorszerűbb fürdőegyüttese 8 beltéri, 2 kültéri élmény és pihenő medencével, varázslatos csúzdákkal, tágas belső terekkel szolgálja nyakig merülve a lazítást és a kikapcsolódást.

A sportos mozgást segíti a gazdagon felszerelt fitness terem, a testi-lelki megújulást a masszázsok, a szaunák, a gőzfürdő és a sószobák szolgálják.  Élmény, játék, egészség, szépség, sport, fitness, wellness minden egy helyen.

A Strandfürdő tavasztól őszig a szabadtéri fürdőzés örömét nyújtja hancúrozásra alkalmas családi és 50 m-es versenymedencéjével.  A nyári időben az átjárhatóság biztosított az Ellipsum élményfürdővel.

Szilvásváradi erdei vasút - Archeopark - Kárpátok Őre

A SZALAJKA-VÖLGY KÜLÖNLEGESSÉGEI

Szilvásváradi erdei vasút

A Szalajka-völgyet akár ezzel a különleges közlekedési eszközzel,az erdei kisvasúttal is bejárhatjuk.

A közel 5 km hosszú vasútvonal megállóitól könnyen megközelíthetőek a látnivalók, utazás közben pedig festői látványban lesz részünk. Érdemes kipróbálni! Egész évben közlekedik.

Szilvásváradi erdei vasút

Archeopark

Az interaktív park Szilvásvárad és a Bükk hegység ősi múltját mutatja be. A látogatók megismerhetik, sőt ki is próbálhatják többek között a kőpattintást, agyagozást, szövést-fonást, íjászatot. Ősi eszközökkel gyújthatnak tüzet vagy őrölhetnek gabonát, de akár saját kőbaltát is készíthetnek.

Megtalálható itt az ősemberbarlang, kelta rönkház, bronzkori paticsház, szkíta jurta, és egy új kőkori fűkunyhó hű mása is. Az Archeopark megtekintése élményt jelent valamennyi korosztály számára!

Kárpátok őre

A honfoglalás korában a Kárpátok hágóit őrző éber katonai védelmi rendszernek állít emléket a 2,65 méter magas, tölgyfából faragott katona alak. Mely a mesés Szalajka-völgyben, az Erdészeti Múzeum szomszédságában található. A szobor eredetijét 1915-ben Kolozsváron avatták fel, de 1918-ban a bevonuló román csapatok felgyújtották. Elpusztult, így ma a Szalajka völgyben már a másolattal találkozhatunk.

A korabeli dokumentumok alapján elkészült emlékmű felállításának célja, hogy felhívja a Kárpát-medencében élő magyarok figyelmét az összefogásra, és érdekeink megalkuvás nélküli képviseletére. Horváth Béres János szobrász és Tóth Vásárhelyi József építész alkotása.

A Kárpátok Őrénél minden év őszén megemlékezést tartanak, melyre évről évre egyre többen látogatnak el Szilvásváradra.

Szabadtéri erdei múzeum

A Fátyol vízesés szomszédságában a Horotna- völgyben lévő, szabadtéri múzeum a régi erdei mesterségeket, és művelőik mostoha életkörülményeit eleveníti fel.

Olyan mesterségek eszközeit, építményeit, munkafázisait rekonstruálták itt eredeti környezetükben, mint az ölfavágás, a mész- és szénégetés, zsindely-, gyanta- és üvegkészítés vagy hamuzsírfőzés.

Ezen eszközök között barangolva elképzelhetjük,hogy a nehéz fizikai munkáért cserébe szinte csak a természet szépsége kárpótolta az erdei munkásokat. Egész évben látogatható.

Fátyol-vízesés

A Fátyol-vízesés hazánk egyik legszebb természeti képződménye. A Szalajka-patak vizéből lerakódott mészkő különleges képződményt hozott itt létre.

Természet alkotta, lépcsőszerű gátjain, a  fátyolszerűen lezúduló víz varázslatos látványt nyújt.

A télen befagyott vízesésnél pedig talán festeni sem lehetne szebbet. Az erdei kisvasút Gloriett tisztási megállójától néhány percre található.

szilvasvaradi programok

Istállós-kői barlang

Kíváncsi rá hogyan éltek őseink több mint 30.000 évvel ezelőtt? Az Istállós-kői barlangban találták meg a Bükk hegység leggazdagabb őskori leletanyagát. Tundraszarvas, barlangi medve, ősbölény és bivalymamut csontok, az ősember kő és csont eszközei, használati tárgyai.

A ma már üres barlanghoz a Szalajka forrás mellől szerpentin jellegű turistaút vezet, ami ugyan nem könnyű túra ám különleges élményt jelent az ősember nyomán járni!

A Lipicai ménes Szilvásváradon

A fajta karakterének megőrzése érdekében 1950-ben épült Csipkéskútra, a csikónevelő telep. Megindult a lipicai fajta áttelepítése Bábolnáról a Bükk-hegységbe, illetve Szilvásváradra.

Szilvásvárad és környéke, a Bükk-hegység a mai Magyarországon belül az a tájegység, mely természeti adottságaiban leginkább hasonlít a kitenyésztés eredeti helyéhez, Lipicához. Talajviszonyaiban, növényzetében, tengerszint feletti magasságában, klímájában itt sikerült megtalálni azt a helyet, mely hosszú távon garantálja e tradicionális fajta, környezet által befolyásolt jellegének megőrzését.

Az 1953-ban alapított Szilvásváradi Állami Gazdaság feladata a magyarországi lipicai törzstenyészet fenntartása.

(a lipicai ló története bővebben: www.menesgazdasag.hu)

felejthetetlen pillanatok a régióban

SZILVÁSVÁRADI SZABADIDŐS PROGRAMOK

Kalanderdő

Szilvásváradon, a Szalajka – völgyben található az ország első kalandparkja, ahol minden korosztály megtalálja a számára megfelelő aktív sportolási, szórakozási lehetőséget. A park évről évre bővül.

Ma már 4 féle erdei kötélpályarendszer várja a látogatókat, ahol 3 éves kortól bárki számára van teljesíthető feladat. A kötélpályák mellett számos egyéb tevékenység, pl. íjászat, Euro bungee trambulin, mászófal kipróbálására is van lehetőség. www.kalanderdo.hu

Xtrém Bob

A sípálya mellett működik az ország egyetlen egycsöves téli-nyári bobpályája, ami 620 m hosszan 52 m szintkülönbséget megtéve juttatja vissza a látogatót a kiindulópontra.

Felejthetetlen élményt nyújt a sokéves fák között akár 40 km/óra sebességgel száguldani. www.szilvasvaradbob.hu

Kerékpárkölcsönző

Szilvásvárad környéke és a Bükk számos lehetőséget kínál a két keréken közlekedőknek.

A könnyű kirándulásoktól a Szalajka-völgyben, vagy a Lipicai-ménes megtekintése a falut körülölelő dombok legelőin egész napos túrák célja lehet a Bükk-fennsík is. Itt 800-900 méteres tengerszint feletti magasságban, gépjárműforgalom elől elzárt területen – kristálytiszta levegőn – csodálatos természeti környezetben lehet kerékpározni, melyhez bicikli bérelhető a recepción.

Családi Sípálya

Szilvásvárad a téli sportok szerelmeseinek is kínál megfelelő szórakozást. 270 m hosszú, enyhe lejtésű, főleg kezdőknek, gyerekeknek ajánlott un. családi sípálya várja a hó szerelmeseit.

A szín szerinti kategorizálás szerint kék pályának felel meg. Található még a pálya szélén egy snowboard park is. A ratrakkal és hóágyúval kezelt lejtőt  felvonó szolgálja ki. Esti villanyfényes sízésre is van lehetőség. A pálya a Bükki Nemzeti Parkban, a Szalajka-völgy elején, a lovarda mellett található. A hóágyúnak köszönhetően a csapadékban szegényebb időszakban is biztosított a síeléshez szükséges hó. www.szilvasvaradsi.hu

Régi idők Szilvásváradi programja

SZILVÁAVÁRADI PROGRAMOK MÁS SZEMMEL

Ebben az írásban szeretném felhívni a figyelmet Szilvásvárad látnivalóira, élmény lehetőségeire, és megemlíteni néhány érdekességet a környékkel kapcsolatban.

Maga a falu nem túl nagy, akár sétálva is könnyen felefedezhető és kicsi esély van csak rá, hogy valaki eltévedjen. Az eligazodást táblák, jelzések teszik könnyebbé, és Magyarország méltán legismertebb séta útvonalát is könnyen meg lehet találni az egyre több parkoló autót követve.

Főleg a természeti adottságok vonzzák az idelátogatókat, akik számos szilvásváradi programok közül válaszhatnak. De nem elhanyagolható azok száma, akik a lovas versenyek, lovas sport miatt utaznak ide. A szocializmus idején még sok gyerek töltött itt el egy-két hetet a nyári szünetben. Többek között a közeli Ózdi Kohászati Művek dolgozóinak gyermekeitől volt hangos a gyermeküdülő területe, sok-sok éven át. A régi épületegyüttes most Lipicai Ifjúsági Szálló Szilvásvárad néven található meg. Főleg osztálykirándulásoknak, gyermektáboroknak ad helyet a szobák, helyiségek kialakítása miatt. Egyszerre 50 fő tud az emeletes ágyakon aludni.

A negyven-ötven évvel ezelőtti szilvásváradi programok nem sokban különböztek a maiaktól, bár a település azóta sokat változott, fejlődött.

Az ősember barlang még mindig látogatható, és szó, ami szó ez nem ment át változásokon. Még mindig igen magasan van, és aki be akar kukkantani ebbe a barlangba, annak bizony össze kell szednie az erejét, hogy felvonszolja magát az emelkedőn. A madárcsicsergés, és a jó levegő; amit szinte harapni lehet; szintén a régi és bizony még gombát szedni is tud, aki szeretne, és ért is hozzá.

A Fátyol-vízesés mostanában a kevés csapadék miatt sokszor víz nélkül mutatja meg magát a turistáknak, erre pedig szerintem húsz- harminc évvel ezelőtt nem volt példa.

Igen, most belemehetnénk a klímaváltozás és a globális felmelegedés problémájába, de talán ez nem az a platform, aminek ez lenne a feladata. De azért mégis, csak röviden, egy mondatban mindenkit arra bíztatnék, aki olvassa ezt, hogy legyen tudatosabb. Tegyen meg tőle minden telhetőt és óvja a környezetét. Ne szemeteljen, ne pazarolja a vizet, gyűjtsön szelektíven hulladékot és akkor talán a jövő nemzedéke is élvezheti majd a szilvásváradi programok adta lehetőségeket.

Emlékszem gyerekként minden évben többször, én is jártam a Szalajka völgyben, (ami első helyen áll a szilvásváradi programok listáján) mert ez a táj varázslatos télen és nyáron egyaránt. A Bükk minden évszakban más -más arcát mutatja az idelátogatók számára, ősszel a színes falevelek, télen pedig a havas ágak díszei a lombkoronának. Nyáron a rekkenő hőségben is kellemes a klíma az erdőben, tavasszal pedig a falusi szilvásváradi programok kapnak helyet a sétaút közelében.

You don't have permission to register